xlogdansk.pl

Twój ulubiony blog ogólnotematyczny

Szukając niecodziennych rozwiązań przy komponowaniu obiadowego menu, warto zwrócić uwagę na ukraińskie przepisy na zupy, pochodzące zza wschodniej granicy. Przeglądając stare książki kucharskie, natrafić można na wskazówki, dotyczące prawidłowego przygotowania ukraińskiej zupy solanki, rybnej i grzybowej – dań, które często goszczą na stołach ukraińskich rodzin. Bogate w wartościowe składniki odżywcze, m.in. fosfor, żelazo, jod, witaminy B i C – mogą na stałe wejść w Twój jadłospis.

SOLANKA, DANIE ZZA WSCHODNICH RUBIEŻY

Zupa ukraińska – solanka, początkowo była daniem, które spożywali głównie chłopi. Po ciężkim dniu pracy na roli lub w warsztacie organizm potrzebował dużo energii. Potrawa, gotowana na bazie bulionu z mięsa, ryb lub grzybów, udanie zaspokajała potrzeby kaloryczne i dawała siłę na resztę dnia. Oprócz wywaru – bazy, nadawano dodatkowych walorów smakowych, za pomocą kwasu chlebowego, który wzmacniał odporność i wspomagał trawienie, ogórków i wody po ich kiszeniu, bogatych w witaminę C. Jeżeli sam, chcesz wprowadzić pewne innowacje, jako uzupełnienie smaku sprawdzą się cytryna, kapary lub oliwki. Do ukraińskiej zupy dodaje się także śmietanę oraz esencjonalne przyprawy – pieprz, pietruszkę, koper, a także sycące mięso, na przykład kiełbasę lub słoninę.

UKRAIŃSKA ZUPA RYBNA, BOGATA W FOSFOR I WITAMINY

Solanka, jest dobrym punktem wyjściowym do ugotowania ukraińskiej zupy rybnej. Zastępując mięso gotowanymi lub wędzonymi rybami – najlepiej jesiotrowatymi, chociaż inne odmiany także dobrze się sprawdzą, na przykład dorsz. Stworzysz danie, które znakomicie Cię ogrzeje w zimne dni i zaopatrzy w niezbędne witaminy. Całość możesz zwieńczyć czarnymi oliwkami, łyżką kwaśnej śmietany i posypać pietruszką – osiągniesz wtedy charakterystyczny słono-kwaśny smak. Możesz ugotować potrawę dzień przed planowanym spożyciem. W czasie nocy uwolnią się wyjątkowe aromaty i danie nabierze niepowtarzalnego aromatu. Zaletą jest także krótki czas przygotowywania – około 30 minut.

ZUPA GRZYBOWA – POMYSŁ NA JESIENNY OBIAD

Wraz z nadchodzącymi, zimniejszymi porami roku, wybierz się poza miasto i zbierz do koszyka owoce lasu, z których ugotujesz ukraińską zupę grzybową. Punktem wyjściowym, może być, i w tym wypadku, solanka. Treściwa i rozgrzewająca – bogata w minerały i witaminy, da Ci dużo energii w mniej słoneczne dni, a także ciekawie urozmaici Twój codzienny jadłospis. Żeby ugotować ukraińską zupę grzybową, będziesz także potrzebować marchew, seler, szklankę białego wina – dla podkreślenia aromatu oraz kilka czarnych oliwek. Wraz z zebranymi owocami lasu, mogą to być także grzyby suszone lub marynowane, pokrojonymi w plastry, stworzysz danie, która na stałe zagości w Twoim menu. W tym wypadku również warto dodać na koniec czarne oliwki, kwaśną śmietanę i posypać zieloną pietruszką.

NADAJ SOLANCE NIEPOWTARZALNY CHARAKTER

Rozpoczynając przygodę z przepisami na ukraińskie zupy, możemy zacząć od Solanki. Poszukajmy świeżych produktów np. w Internecie. Kiedy opanujemy gotowanie bazowego wywaru, nie bójmy się popuścić wodzy fantazji i zdecydujmy się na autorskie dodatki – nadając potrawie wyjątkowego charakteru.