xlogdansk.pl

Twój ulubiony blog ogólnotematyczny

Samodzielne mielenie ziaren kawy bezpośrednio przed jej zaparzeniem pozwala na uzyskanie maksymalnie aromatycznego napoju. Bezsprzecznie jest on bardziej wyrazisty w smaku i zadowalający nawet dla największych smakoszy. Zapewne więc z tego względu tak wiele osób decyduje się na zakup osobnego urządzenia, które będzie w stanie efektywnie mielić ziarna kawy. Jak jednak dość szybko można się zorientować, na rynku dostępny jest szereg różnych urządzeń przeznaczonych do mielenia kawy. Czy lepiej jest poprzestać na tradycyjnym młynku ręcznym, czy może dużo lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w urządzenie elektryczne? Która opcja pozwoli na uzyskanie kawy o najwyższych walorach smakowych? 

Jak działa młynek do kawy ręczny i jakie ma zalety? 

Z pewnością do jego niewątpliwych zalet należy fakt, że można używać go zawsze i wszędzie, gdyż nie wymaga zasilania z sieci. Jednocześnie, oznacza to, że trzeba będzie trochę popracować korbką do mielenia, aby uzyskać odpowiednią ilość kawy. W praktyce ręczne mielenie pozwala jednorazowo na przygotowanie około 2-3 kaw, gdyż na dłuższą metę jest męczące i niewygodne. Dlatego też taki młynek będzie raczej nieodpowiedni w przypadku, kiedy chcielibyśmy jednocześnie zaparzyć kawy dla większej ilości gości. 

Wygląd takiego młynka jest zazwyczaj klasyczny i dekoracyjny – może on więc stanowić ozdobę kuchni. Cechą charakterystyczną młynków ręcznych są ceramiczne elementy. Co prawda, młynek ręczny nie powoduje nagrzewania się ziaren kawy, jednak sposób jego pracy raczej ich nie mieli, a miażdży, co również nie jest najlepszym rozwiązaniem. Taki młynek będzie jednak opcją tanią i odpowiednią do doraźnego stosowania przez jedną – dwie osoby. Warto mieć także na uwadze, że w przypadku takich młynków nie mamy żadnej regulacji, co do grubości mielenia ziaren. Jest to więc rozwiązanie dla osób, które nie mają aż tak wygórowanych oczekiwań co do efektów mielenia ziaren. 

Młynek do kawy ręczny czy elektryczny? Charakterystyka młynków elektrycznych 

Ze względu na zasilanie z sieci, użycie młynka elektrycznego charakteryzuje się znacznie większą wydajnością pracy. Wiele modeli daje nam możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren. Jest to w szczególności pożądane w sytuacji, kiedy chcemy uzyskać ziarna odpowiedniej wielkości do naszego ekspresu do kawy. Młynek elektryczny to odpowiedni sprzęt dla osób, które lubią pic kawę, piją ją stosunkowo często, a także chcą mieć możliwość chociażby okazjonalnego mielenia kawy w większej ilości. Dla większości osób jest to już wystarczająca odpowiedź na pytanie o to, jaki młynek do kawy ręczny czy elektryczny wybrać najlepiej. 

Poszczególne modele młynków elektrycznych 

Wiedząc już, jaki młynek do kawy lepszy ręczny czy elektryczny i decydując się na ten drugi, warto przeanalizować poszczególne modele młynków elektrycznych. Istnieje przynajmniej kilka istotnych cech, które mocno wpływają na cenę tych urządzeń, a później na zadowolenie użytkownika z posiadania takiego sprzętu. Moc urządzenia – ten parametr na pewno warto wziąć pod uwagę. Do sporadycznego użytku domowego nie potrzeba urządzenia o bardzo dużej mocy. Takie modele młynków elektrycznych stanowią najczęściej wyposażenie kawiarni czy też restauracji, hoteli lub pensjonatów. 

Do naszej dyspozycji pozostają młynki nożowe oraz żarnowe. To zdecydowanie dwie najpopularniejsze opcje. W młynkach nożowych ziarna kawy ulegają raczej rozdrobnieniu niż zmieleniu. Taki młynek działa trochę na zasadzie blendera, gdyż takie jest mechaniczne działanie noży tnących wewnątrz urządzenia. Trzeba się więc liczyć z tym, że będzie działał efektywnie, ale może powodować nagrzewanie się ziaren kawy, co może sprawić, że utraci ona niektóre swoje cechy charakterystyczne. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem są młynki żarnowe. Proces mielenia przebiega w nich w taki sam sposób, jak przebiegało mielenie w tradycyjnych, znanych od wieków żarnach. Wolne obroty mielenia oraz sama technika sprawia, że ziarna się nie nagrzewają, a więc można liczyć na pełen smak kawy.