Dieta ketogeniczna jest z założenia dietą eliminacyjną, co oznacza, że polega na rezygnacji z niektórych produktów.W tym wypadku trzeba znacznie obniżyć spożycie węglowodanów. Dla wielu osób rezygnacja z chleba, ciast, naleśników i innych wyrobów mącznych jest problemem nie do przeskoczenia, jednak producenci wychodzą na przeciw oczekiwaniom konsumentów, oferując sprzedaż różnego rodzaju mąk ketogenicznych.
Co to jest mąka keto?
Mąka na keto to po prostu produkt o konsystencji i zastosowaniu bardzo podobnym do tradycyjnej mąki (na przykład pszennej), który w odróżnieniu od tych powszechnie stosowanych, charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej lub low carb.
Jakie mąki na keto?
Jak już wiadomo, mąka na diecie keto nie jest produktem zakazanym, ważne jest jednak, aby dobrać odpowiedni jej rodzaj. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo mąk keto, ale różnią się one zawartością węglowodanów, a także smakiem i zalecanym zastosowaniem.
Mąka migdałowa
Najbardziej popularna mąka wśród osób stosujących dietę ketogeniczną. Otrzymywana jest w procesie mielenia zblanszowanych migdałów. Mąka migdałowa to produkt niezwykle bogaty w witaminy i minerały, a przede wszystkim wapń. Jest bardzo uniwersalna, można z powodzeniem wykorzystywać ją do wszelkiego rodzaju wypieków
Zawartość węglowodanów na 100 g mąki migdałowej wynosi około 18 g.
Mąka kokosowa
Kolejną mąką, po którą bardzo często sięgają osoby chcące ograniczyć spożycie węglowodanów, jest mąka kokosowa. Uzyskuje się ją z miąższu powstałego podczas produkcji mleka kokosowego. Charakteryzuje się kokosowym posmakiem i lekko słodkim aromatem, dlatego trzeba mieć na uwadze, że nie będzie się dobrze komponowała z niektórymi potrawami. Idealnie sprawdza się zarówno do ciast i innych podobnych wypieków, jak i do zagęszczania zup lub sosów.
Zawartość węglowodanów na 100 g mąki kokosowej wynosi około 59 g (warto jednak wspomnieć, że używa się jej znacznie mniej niż tradycyjnych mąk).
Mąka z nasion chia
Nasiona chia już od dawna znane są na całym świecie jako superfood, posiadają wielu zwolenników w świecie fitness ze względu na swoje prozdrowotne właściwości oraz wysoką zawartość witamin i minerałów. Mąka z nasion chia stosowana jest przede wszystkim do zagęszczania zup i sosów, a także do smażenia naleśników.
Zawartość węglowodanów na 100 g mąki z nasion chia wynosi około 2,3 g.
Łuska babki jajowatej
Łuska babki jajowatej to świetny zamiennik mąki na keto. Zawiera bardzo dużo błonnika, który jest niezbędnym składnikiem diety, a w szczególności diety ketogenicznej. Idealnie nadaje się do wypiekania chleba, a także zagęszczania zup i sosów.
Zawartość węglowodanów na 100 g łuski babki jajowatej wynosi około 11 g.
Jaka mąka na keto sprawdzi się najlepiej?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaka mąka diecie keto sprawdzi się najlepiej. Wybór z pewnością będzie zależny od tego, w jakim celu chcesz danej mąki użyć, a także jakie są Twoje preferencje smakowe. Ważnym wskaźnikiem jest przede wszystkim zawartość węglowodanów. Jeżeli na przykład w codziennej diecie jesteś bliski osiągnięcia limitu sacharydów, to lepiej będzie zdecydować się na mąkę z nasion chia, która ma ich jedynie 2,3 g na 100 g produktu.
Jednak w przypadku gdy masz na co dzień pewien zapas węglowodanów „do wykorzystania”, można bez problemu sięgnąć po mąkę kokosową o zawartości 59 g na 100 g produktu. Pewnym złotym środkiem będą mąka z nasion chia oraz łuska babki jajowatej, ponieważ posiadają odpowiednio 18 g i 11 g węglowodanów na 100 g.
Najlepszym rozwiązaniem jest posiadać kilka typów keto mąk w swojej kuchni i po prostu korzystać z tych, które akurat są potrzebne w danym przepisie. Taki jednorazowy zakup będzie co prawda wiązał się z większym kosztem na początek, ale zapas zostanie na dłużej, dzięki czemu nie trzeba będzie ciągle kupować nowego produktu. Szeroką ofertę mąk na keto można zakupić w internecie, na przykład na https://ketosklep.pl/kategoria/keto-kuchnia/keto-maki/.